LOMBARDIA

Lombardia to region położony najbardziej na północ Włoch, przy granicy ze Szwajcarią. Produkuje się tu głównie białe wina z trebbiano oraz czerwone z nebbiolo. Dodatkowo można spotkać rieslingi i pinot noir. Winiarstwo na tym obszarze wyróżnia się bardzo wysoką jakością i doskonałą organizacją produkcji. Najsławniejszym regionem Lombardii jest Franciacorta, z którego pochodzą najwyższej jakości wina musujące. Franciacorta (nazwa regionu jest jednocześnie nazwą wina) powstaje ze szczepów: chardonnay, pinot nero, pinot bianco. To prawdziwy włoski szampan, o mniej lub bardziej słomkowo-żółtej barwie z zielonkawymi lub złotymi refleksami, a smaku łagodnym i złożonym. Należy do win smacznych, świeżych i szlachetnych. Minimalna zawartość alkoholu wynosi 11.5%. Zgodnie z przepisami, musi dojrzewać przez osiemnaście miesięcy w butelce, a piwnicę opuszcza najwcześniej dwadzieścia pięć miesięcy po zbiorze. Oprócz regularnej Franciacorty można również spotkać jej specjalne typy, takie jak: Saten, Cremant i Rose.

Na świecie istnieją zaledwie dwa uregulowane prawem regiony, w których produkowane metodą klasyczną wina musujące noszą ich nazwę. Te dwa obszary to właśnie Franciacorta i sławna Szampania (Champagne) – klasa tych win jest niezmiernie wysoka, a jednocześnie porównywalna.